top of page
Komiat kesä 2023 julistestillit-13_edited
Komiat kesä 2023 julistestillit-41_edited
Komiat kesä 2023 julistestillit-46_edited

KOMIAT

Lavatanssit - rentoa ajanvietettä!

Lukuaika neljä minuuttia.
 

Haluatko kokea uudenlaisia elämyksiä? Kaipaako kaveriporukan kesäinen mökkireissu huipennusta? Mietitkö mikä olisi parasta tekemistä kesäheilan kanssa? 

Perinteiset lavatanssit ovat elämys, joka sopii erinomaisesti kaikkiin näihin tilanteisiin. Parhaimmillaan niissä yhdistyvät hieno tunnelma, elävä musiikki ja hyvä seura. Kesäyön hämyssä viihdytään, tanssitaan ja nauretaan livemusiikin siivittämänä.

Kaikki ovat tervetulleita lavatansseihin, mutta uudet elämykset ovat usein myös hieman jännittäviä. Koska me viihdymme tanssilavoilla oikein hyvin, olemme keränneet tähän vastauksia lavatansseista usein kysyttyihin kysymyksiin. Nämä luettuasi voit huoletta lähteä viettämään hauskaa iltaa.

Nähdään lavatansseissa! 
 
 
 
  

 

Mitä tanssilavoilla tapahtuu?
Lavatansseihin voi lähteä viihtymään kuka tahansa, joka pitää elävästä musiikista ja viihtyy ihmisten parissa. Iltaa voi viettää esimerkiksi keikkaa katsellen, tanssien tanssilattialla, hyödyntäen lavan terassi- ja ravintolapalveluita tai vaikka tehden näitä kaikkia! 

Mitä tarvitsee lavatansseissa?
Avoin ja iloinen mieli on hyvä ottaa mukaan mille tahansa livekeikalle, niin myös lavatansseihin. Hyvät käytöstavat ja toisen ihmisen kunnioittaminen ovat tietysti perusarvoja kaikissa tapahtumissa ja niiden ulkopuolella. Mitään pukukoodia tanssilavoilla ei ole. Me itse tykkäämme pukeutua samalla tavoin edustavasti kuin muihinkin viikonlopun rientoihin, jos lähdemme vapaa-aikana tanssilavalle. Jos pitää tanssimisesta, kannattaa jalkaan laittaa mukavat kengät.

Kenen kanssa lähteä lavatansseihin?
Lavatansseihin on mukava lähteä kaverin kanssa tai pienellä porukalla. Lavatansseissa viihtyy myös yksin, sillä tanssilavoilla on mah
dollista hakea myös täysin tuntemattomia tanssimaan ja näin tutustua uusiin ihmisiin. Yleisön ikäjakauma riippuu pitkälti illan esiintyjästä. Sopivan seuran voi aina varmistaa lähtemällä viettämään iltaa vaikka kaverin kanssa. Lavatanssit ovat myös pariskunnille mukavaa yhteistä tekemistä.Mitä jos ei halua tanssia?
Tanssilavojen tunnelmasta kannattaa tulla nauttimaan vaikkei haluaisikaan tanssia. Keikkaa voi seurata eturivistä tai hieman sivummalta. Monet tulevat lavoille vain istumaan terassille, tapaamaan tuttuja ja vaihtamaan kuulumisia. Tanssista voi aina niin halutessaan myös kieltäytyä.


Mitä jos minua haetaan tanssimaan, mutta en halua tanssia?
Jos joku hakee sinua tanssimaan, niin aina voi todeta kohteliaasti "kiitos ei". Asia on sillä selvä, eikä sitä tarvitse enempää selitellä. Jos itse haet tanssimaan ja sinulle vastataan "kiitos ei", niin toivota kohteliaasti mukavaa illanjatkoa. Jokaisella on omat henkilökohtaiset syyt tanssia tai olla tanssimatta, eikä siitä ole syytä pahoittaa mieltään. Kaikissa tapahtumissa on kunnioitettava ihmisten henkilökohtaisia rajoja.
 Lavatansseissa on myös käytössä hakurivit, joiden alueella olemalla voi ilmaista halukkuutensa tanssia. Hakurivin alueella ei kannata seistä, jos et halua, että sinua haetaan tanssimaan. Hakurivin paikan huomaa kyllä, kun paikan päällä hetken tarkkailee tilannetta.

Mitä jos haluaa tanssia?
Lavatansseissa tanssilattia on kaikkien vapaassa käytössä. Jotta kaikkien ilta sujuisi mukavasti, tulee tanssijoiden huomioida muut tanssijat. Tanssilattiaa tulee kiertää vastapäivään, jotta vältytään törmäyksiltä. Jos tansseissa on ruuhkaista, kannattaa jokaisen tanssiparin huomioida muut ihmiset käyttämällä mahdollisimman vähän tilaa. Tanssilattialla ei myöskään kannata pysähdellä ja myös keskellä tanssilattiaa seisominen aiheuttaa turhia törmäyksiä. Jos haluat tanssia vain itseksesi, on tähän hyvä tila esimerkiksi esiintymislavan edessä.

Mitä lavatansseissa tanssitaan?

Lavatansseissa tanssitaan helppoja paritansseja. Ne ovat sosiaalitansseja, mikä tarkoittaa, että askeleet ovat kaikkien opeteltavissa taitotasosta ja kokemuksesta riippumatta. Olennaista on yhdessä musiikin tahtiin liikkumisen ilo ja riemu sekä tanssin lomassa tavattavat ihmiset. Helppoja ja yleisiä sosiaalitansseja ovat esimerkiksi valssi ja foksi.
Mediassa tai netissä lueteltujen tanssilajien määrää ei kannata säikähtää, sillä lähes kaikkia kappaleita voi tanssia useammalla kuin yhdellä tyylillä.

Mitä jos ei osaa, mutta haluaisi oppia tanssimaan lavatansseja?
Foxtrot (foksi, vaihtoaskel) on yleistanssi, jonka askeleilla tanssit koko illan. Se on niin yksinkertainen että voit helposti opetella sen kotona opetusvideon avulla tai nopeasti kaverin opastuksella. Jos tanssiminen jännittää, voi askeleita harjoitella etukäteen vaikkapa kotona tai mökin terassilla.Miten ilta lavatansseissa etenee?
Ilta etenee samaan tapaan kuin live-keikoilla yleensäkin. Yleensä tanssilavalla soi levymusiikki ovien auetessa esiintyjän aloittamiseen asti. Musiikin soidessa voi virittäytyä illan tunnelmaan, nauttia virvokkeita tai pyörähtää tanssilattialla. Tanssilavoilla musiikista vastaa yleensä yksi tai kaksi esiintyjää, jotka esiintyvät illan aikana. Esiintyjien ollessa tauolla tanssiminen voi jatkua levymusiikin tahdissa. Lavatanssit kestävät yleensä muutaman tunnin ja siellä saa viettää aikaa vaikka ovien avautumisesta niiden sulkeutumiseen.

Voiko lavatansseissa käydä "kerran kesässä?" 
Kerran kesässä lavatansseihin on mahtava periaate! Lavatansseissa saa tietysti käydä vaikka läpi vuoden, mutta sen ei tarvitse olla aikaa vievä ja sitoutuneisuutta vaativa harrastus, vaan lavoilla voi käydä juuri niin usein kuin itsestä hyvältä tuntuu: joka viikko, kerr
an kuukaudessa tai pari kertaa vuodessa. Miten huomioida muut ihmiset lavatansseissa?

Me suosittelemme lähtemään kaikkiin tapahtumiin iloisella ja toiset huomioonottavalla mielellä. Lavatansseissa on helppo huomioida muut viihtyjät kun muistaa muutaman asian:

  • Vältä törmäyksiä, kierrä tanssilattiaa aina vastapäivään, älä pysähtele ja muista väistää muita. Tanssilattian keskellä ei voi seistä, mutta esiintymislavan eteen mahtuu varmasti seisomaan myös keikkaa katsomaan tullut yleisö.

  • Kokeneemman tanssijan tulee aina sovittaa tanssitaito kokemattomamman taidon mukaan, perusaskeleet ovat loistava tapa tanssia.

  • Kunnioita toisia ihmisiä, älä kommentoi kenenkään tanssitaitoa tai ulkonäköä. Kenenkään ei tarvitse myöskään sietää näitä muilta, myös lavatansseissa on henkilökunnan tehtävä puuttua ahdistaviin/häiritseviin tilanteisiin.


Mistä löytää tietoa lavatansseista?
Tietoa tansseista löytää helposti internetistä hakemalla, esiintyjien ja tanssipaikkojen sivuilta ja sosiaalisesta mediasta.

Tervetuloa viihtymään lavatansseihin!
Toivo
ttavasti näistä meidän laatimistamme vastauksista oli sinulle hyötyä. Jos sinulle heräsi kysyttävää lavatansseihin liittyen, niin meitä saa aina lähestyä esimerkiksi Instagramin/Facebookin kautta joista meidät löytää tunnisteella @komiatofficial. Meille saa tulla juttelemaan myös keikoillamme. 
Nähdään lavatansseissa! 
-Komiat 

Jormuan lava 2022.jpeg
Meininki ylimmillään Jormuan lavalla kesällä 2022. Kuva: Kaisa Karhunen
 
Kesäyön taikaa Kermankoskella kesällä 2022. Kuva: Kaisa Karhunen
 
Foksin, eli lavatanssien perusaskeleen opettelu on helppoa.
 
Tanssilavat, kuten tämä Laurilan lava, ovat yleensä idyllisiä rakennuksia luonnonkauniilla paikoilla. Kuva: Katja Tamminen
 
Vieremä 2022.jpeg
Keikkatunnelmaa Vieremältä 2022. Kuva: Kaisa Karhunen
 
  • Facebook Basic Black
  • Black Instagram Icon
  • Black Spotify Icon
  • TikTok
bottom of page